Je bent jong en je wilt wat. En waar jij van droomt, is een eigen stekje om je te nestelen. Een eerste huis kopen als starter is een levensgrote beslissing die ongetwijfeld vragen bij je oproept. Hoeveel spaargeld heb je nodig voor een huis? Hoe doe ik een goed bod op een huis? Kan je je huis nog inbrengen in de belastingen? Dit artikel neemt je stap voor stap mee door dit spannende proces.
Inhoudsopgave
- Wat kost een huis in België?
- Wat is de beste leeftijd om een huis te kopen?
- Een eigen woning kopen: ontdek hier de 3 voordelen
- Stabiliteit
- Financieel interessant
- Zorgeloze toekomst
- Hoeveel eigen inbreng heb je nodig om een huis te kopen?
- Je eerste huis kopen in 6 stappen
- Bepaal je budget
- Ga op zoek naar je droomwoning
- Bekijk grondig de woning
- Breng een bod uit
- Teken de verkoopovereenkomst
- Verhuis naar je eigen stekje
- Met welke kosten moet je rekening houden als je een eerste woning koopt?
- Hoeveel stijgt vastgoed in waarde per jaar?
- Kan je je huis nog inbrengen in de belastingen?
- Over SEYS Vastgoed
1. Wat kost een huis in België?
Volgens Statbel, het Belgische statistiekbureau, kost een huis in halfopen of gesloten bebouwing in het Vlaamse Gewest zo’n 299.999 euro. Voor een open bebouwing tel je gemiddeld 415.000 neer. Let wel, de prijzen per locatie verschillen sterk. Afhankelijk van je budget kan je dus kiezen voor een andere streek. Zo is Menen de goedkoopste gemeente en spant Knokke-Heist de kroon als duurste gemeente.
2. Wat is de beste leeftijd om een huis te kopen?
Bijna zes op de tien Belgen was nog geen of net 27 jaar bij de aankoop van hun eerste woning. Vroeger lag dat gemiddelde op 30 jaar.
Op welke leeftijd kan jij het beste je eerste huis kopen? Daar staat geen getal op. Het advies is om een financieel plan op te maken en jezelf enkele cruciale vragen te stellen. Heb je een stabiel inkomen? Hoeveel eigen middelen heb je? Hoeveel kan je maandelijks afdragen? Uiteindelijk is het niet je leeftijd die bepaalt of je al dan niet overgaat tot het kopen van vastgoed, maar wel hoe het financiële plaatje ervoor staat.
3. Een eigen woning kopen: ontdek hier de 3 voordelen
Stabiliteit
Met een eigen huis scoor je niet alleen een dak boven je hoofd, maar ook financiële zekerheid. Je investeert in iets tastbaars, iets dat jaar na jaar aan waarde wint.
Financieel interessant
Beslis je om je huis te bouwen of te verbouwen? Dan kan je rekenen op de steun van de Vlaamse overheid in de vorm van premies en tegemoetkomingen. Deze zijn afhankelijk van de provincie en de gemeente. Zo bestaan er bijvoorbeeld premies voor een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Via de Premiezoeker ontdek jij op welke steun je bij een renovatie kan rekenen.
Zorgeloze toekomst
Elke maand dat je je lening betaalt, word je een stukje meer eigenaar van de woning. Eenmaal de hypotheek volledig is afgelost, woon je zo goed als gratis. Geen maandelijkse lening of huur meer, maar zorgeloos van de toekomst genieten.
4. Hoeveel eigen inbreng heb je nodig om een huis te kopen?
In het algemeen geldt de 20-80-regel. Deze stelt dat je 20% van de aankoopprijs zelf inbrengt, terwijl je voor de overige 80% een lening aanvraagt bij de bank. Stel dat je een appartement van 250.000 euro koopt, dan dien je 50.000 als eigen inbreng te hebben en sluit je een lening af van 200.000 euro. Toch kan je ook afwijken van deze regel. Voor jongeren, of eigenlijk iedereen die een eerste woning koopt, zijn banken soms bereid om meer dan 80% van het bedrag te lenen. Volgens de richtlijnen van de Nationale Bank mogen banken in een derde van deze leningen zelfs tot 100% van het aankoopbedrag gaan.
5. Je eerste huis kopen in 6 stappen
Je eerste woning kopen doe je niet in 1-2-3. Het vereist heel wat zoekwerk en administratie. Het kan als snel overweldigend worden en het lijkt alsof je de bomen door het bos niet meer ziet. “Ik wil een eigen woning kopen, maar hoe doe ik dat?”, vraag jij je af. Wij helpen je alvast op weg met een duidelijk stappenplan.
Bepaal je budget
Hoeveel eigen inbreng je nodig hebt om je huis te kopen, weet je intussen al. Je kent de 20-80-regel. Maar voordat je verder gaat, bespreek je best even met je bank of kredietmakelaar in welke prijscategorie je kan zoeken. Zij helpen je bij het opstellen van een compleet kostenplaatje, waarbij ze samen met jou je inkomsten en uitgaven bekijken. Zo bepalen ze hoeveel je maandelijks kan aflossen. Met die informatie in handen, ga je gericht op zoek naar een woning die past bij jou en je budget.
Bekijk hier hoe je in 3 simpele stappen je budget bepaalt.
Ga op zoek naar je droomwoning
De huizenjacht kan beginnen! Doorzoek websites van immokantoren, check sociale media of verken je favoriete buurt door er rond te rijden. Houd je zoektocht vooral niet voor jezelf, maar schreeuw het van de daken. Familie en vrienden die weten dat jij op zoek bent naar je droomwoning, houden voor jou een oogje in het zeil. Hetzelfde geldt voor je lokale vastgoedmakelaar. Neem contact op en vertel waar jij van droomt. Heeft je makelaar iets passends voor jou? Dan ben jij ongetwijfeld de eerste die hij op de hoogte brengt.
Lees onze 5 extra tips hoe je het best op zoek gaat naar je droomwoning.
Bekijk grondig de woning
Heb je één of meerdere woningen op het oog en ga je langs voor een rondleiding? Wees dan goed voorbereid. Welke vragen stel je bij het kopen van een huis? Dat kom je te weten in onze onmisbare checklist voor de aankoop van je droomwoning. Houd deze altijd bij de hand. Want zelfs als je veel technische kennis hebt, wil je geen belangrijke details over het hoofd zien. Zorg ervoor dat je ook informeert naar de EPC-waarde en overweeg om een expert mee te nemen om de structuur van het pand te beoordelen.
Breng een bod uit
Het is zover. Je bent op slag verliefd en brengt een bod uit. Spannend! Doe dit bij voorkeur schriftelijk, zodat er later geen verwarring ontstaat. “Hoe doe ik een goed bod op een huis?”, denk je misschien. Doe hiervoor beroep op het advies van je vastgoedmakelaar. Deze expert kijkt naar de huidige staat, hoe lang de woning al te koop staat, wat de prijzen van de concurrentie zijn… Door deze aspecten in overweging te nemen, breng jij een weloverwogen bod uit.
Teken de verkoopovereenkomst
Gaat de verkoper akkoord met je bod? Proficiat! De notaris stelt een voorlopige verkoopovereenkomst of compromis op. Dit is een waterdicht document dat alle informatie over het pand zo volledig mogelijk vastlegt. Bij het ondertekenen betaal je als koper doorgaans een voorschot van 10%.
Verhuis naar je eigen stekje!
De laatste stap in het aankoopproces bestaat uit het ondertekenen van de notariële akte. Dit gebeurt maximaal vier maanden na het ondertekenen van het compromis. Zodra de akte is getekend, ben je officieel de eigenaar van de woning en ontvang je de sleutel. Verhuizen maar!
Ontdek hier onze 7 tips om zo efficiënt mogelijk te verhuizen.
6. Met welke kosten moet je rekening houden als je een eerste woning koopt?
Houd er rekening mee dat er nog uitgaven verbonden zijn aan je aankoop, waarvoor je geen lening kunt krijgen. Reken op ongeveer 10% van de totale kosten. Stel je voor dat je een appartement van 250.000 euro koopt en voor 100% leent, dan betaal je naar schatting 25.000 euro aan kosten. Hieronder vallen onder andere registratierechten, de notariskosten en de onroerende voorheffing.
De registratierechten is een belasting die je betaalt bij de registratie van de akte. Het bedrag varieert afhankelijk van de regio van je woning en is een percentage van de aankoopprijs. In Vlaanderen bedraagt dit 3%. Bij een nieuwbouw of een huis in aanbouw kun je vragen om de verkoop onder de btw-verplichting te laten vallen, zodat je enkel registratierechten op de grond en btw op het huis betaalt.
Daarnaast speelt de notaris een belangrijke rol. Hij brengt een aantal administratieve formaliteiten in orde, van het opstellen van het compromis tot het ondertekenen van de akte. De notariskosten omvatten het ereloon, maar ook administratieve kosten en belastingen. De exacte tarieven hangen af van de prijs van het vastgoed, de regio en de administratieve formaliteiten.
Daarnaast betaal je jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je woning. Deze onroerende voorheffing is een fictief huurinkomen dat toegekend wordt aan het pand.
Lees hier alles wat je moet weten over registratierechten van een woning.
7. Hoeveel stijgt vastgoed in waarde per jaar?
Vastgoed blijft in waarde stijgen. Dit biedt je zekerheid voor de toekomst. In 2022 bijvoorbeeld stegen de prijzen met 5,6%. De waarde van vastgoed evolueert mee met de toenemende prijzen, wat het tot een veilige investering maakt.
8. Kan je je huis nog inbrengen in de belastingen?
Sinds 1 januari 2020 kan je geen beroep meer doen op de woonbonus. Gelukkig zijn er nog veel premies en fiscale voordelen die kopers een duwtje in de rug geven. Zo zijn de registratierechten verlaagd. Als je vanaf 2022 een woning in Vlaanderen koopt, betaal je 3% ipv 6% registratierechten als het je eigen en enige woning is. Beslis je om energiebesparende werken uit te voeren? Dan betaal je maar 1%.
Over SEYS Vastgoed
Je bent jong en je wilt… het huis van je dromen. Een gezellig appartement in het stadscentrum dat je volledig naar eigen smaak kunt inrichten. Of misschien wel een ruime woning om aan gezinsuitbreiding te beginnen. Wil jij je eerste huis kopen als starter? SEYS Vastgoed begeleidt en ondersteunt je tijdens het hele proces. We halen alles uit de kast om de zoektocht en aankoop vlot, efficiënt en zonder zorgen te laten verlopen. Een persoonlijke en professionele aanpak staat altijd centraal.
Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de ganse kust en de Polders. Neem vrijblijvend contact met ons op.