Proficiat! Tot je grote vreugde heeft de verkoper je bod aanvaard. In gedachten geef je de keukenkasten al een likje verf en richt je de living opnieuw in. Of misschien is dit wel een tweede woning en mag je makelaar binnenkort op zoek naar een geschikte huurder. Hoe dan ook, het is tijd om de verkoop officieel te maken. Hiervoor stelt je vastgoedmakelaar een waterdicht document op. Dit heten we een onderhandse verkoopovereenkomst, in de volksmond ook wel ‘compromis’ genoemd.
Wij leggen je alvast uit wat dit belangrijk document inhoudt en wat er in de verkoopovereenkomst of compromis van je huis moet staan.
Wat is een verkoopovereenkomst?
Nadat er een akkoord is gesloten tussen koper en verkoper, moet hiervan een bewijs opgesteld worden. De compromis of onderhandse verkoopovereenkomst is een bindend document dat de details over het pand zo uitvoerig en grondig mogelijk vermeldt. Zo is alles juridisch in orde en ontstaan er in de toekomst geen discussies. Het is de basis voor de finale notariële akte.
Wat moet er in het compromis staan?
Alle partijen: koper, verkoper en notaris
Zowel de gegevens van de koper, de verkoper en de notarissen worden opgenomen in de verkoopovereenkomst. Is het een gesplitste aankoop? Dan is er sprake van meerdere eigenaars en worden ook hun gegevens vastgelegd.
Beschrijving van het huis
De verkoopovereenkomst bevat een gedetailleerde omschrijving van het pand zoals het adres, de afmetingen en de kadastrale gegevens. Als er eventueel zaken mee verkocht worden – denk maar aan de inboedel – wordt dat duidelijk omschreven.
Het financiële luik
De exacte verkoopprijs en alle andere afgesproken verkoopmodaliteiten mogen niet ontbreken. Is er een voorschot van 5% of van 10%? Wanneer moet de koper dit storten? Of wordt er een waarborg in plaats van een voorschot gehanteerd?
Wanneer vindt de akte plaats?
De verkoopovereenkomst vertelt de datum van de akte. Dit is het moment waarop de werkelijke overdracht van het pand plaatsvindt.
Zijn er erfdienstbaarheden?
Goede afspraken maken goede vrienden, maar ook betere buren. Daarom is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van eventuele erfdienstbaarheden. Dit wil zeggen dat jij of bepaalde buren rechten hebben. Stel je voor dat je buur niet beschikt over een rechtstreekse toegang tot de weg en daarom toestemming kreeg om jouw doorgang te gebruiken. Dan is dit iets dat je op voorhand wil weten, nietwaar?
Een erfdienstbaarheid is in principe voor altijd aan het onroerend goed verbonden, en wordt vermeld in de verkoopovereenkomst en in de akte.
Attesten
De makelaar zal een aantal attesten toevoegen. Denk maar aan het bodem- en stedenbouwkundig attest, het EPC, keuring van de gasinstallatie, reiniging van de schoorsteen, attest van de stookolietank… Meer weten over alle essentiële attesten en documenten? Ontdek hier welke documenten noodzakelijk zijn bij de verkoop van een huis.
Opschortende voorwaarden
Als verkoper wil je zeker zijn dat je de som effectief ontvangt. Daarom worden er opschortende voorwaarden toegevoegd. Staat de bank de koper geen lening toe, dan kan hij de woning wegens financiële redenen niet aankopen en wordt de overeenkomst opgeschort.
Wat als de eigenaar na de akte in het pand wil blijven wonen?
Als beide partijen afspreken dat de verkoper na de akte in de woning mag blijven wonen, wordt dat duidelijk genoteerd. Hoe lang mag hij er nog verblijven? Aan welke vergoeding? De compromis bevat ook een uitzettingsbeding. Als de verkoper de afgesproken timing niet naleeft, kan de koper hem op basis van concrete voorwaarden uit het huis zetten.
Op zoek naar een vastgoedmakelaar op wie je kan bouwen?
Zet jij binnenkort ook je handtekening onder een gloednieuwe verkoopovereenkomst? SEYS Vastgoed is je rechterhand gedurende het hele proces. Wij bieden een snelle, efficiënte en zorgeloze verkoop. Bovendien zijn wij expert als het gaat over investeren in vastgoed. Met kantoren in Diksmuide en Koksijde zijn wij dé regiospecialist. Contacteer ons vrijblijvend en wij komen graag langs voor een (vast)goed gesprek!