Je wilt een eigen huis kopen. Wat een spannende stap! Met een grote glimlach speur je alvast naar nieuwe vastgoedkansen en je bent helemaal klaar om de huizenjacht te beginnen. Alleen… welke prijsklasse past binnen jouw budget? In deze blogpost ontdek je hoe je je budget precies kunt bepalen.
Stap 1: Begin bij je startkapitaal
Over het algemeen geldt dat je 20% van de aankoopprijs zelf inbrengt. Toch wijken sommige banken af van deze regel en zijn ze bereid om meer dan 80% te financieren. Volgens de richtlijnen van de Nationale Bank mogen banken in een derde van de gevallen tot 100% van de aankoopprijs gaan.
Leen je voor 100%? Dan moet je nog steeds je figuurlijke roze spaarvarken aan diggelen slaan om bijkomende kosten te betalen. Denk aan registratierechten, het ereloon van de notaris en de aktekosten. Wil je bouwen, denk dan aan de 21% btw. Je spaargeld moet dus minstens voldoende zijn om deze bijkomende kosten te dekken. Misschien wil je ook het zekere voor het onzekere nemen en een buffer aanhouden als reservepotje.
Stap 2: Neem de proef op de som
Volgens de bank mag je maximaal een derde van je inkomen besteden aan de terugbetaling van schulden. Zelf de proef op de som nemen? Tel dan eerst alle maandelijkse inkomsten van je gezin bij elkaar op en deel dit bedrag door drie. Trek hier maandelijkse terugbetalingen van af, zoals een autolening. Het bedrag dat overblijft, is wat je maandelijks nog kunt besteden aan de hypotheek.
Je huiswerk beperkt zich niet tot één simpele rekenoefening. Ben je van plan om je toekomstige droomwoning te renoveren? Houd dan rekening met de eventuele renovatiekosten. Deze uitgaven kun je opnemen in de lening of zelf betalen uit eigen zak. Dit hoeft natuurlijk niet in één keer te gebeuren. Die nieuwe kamer met inloopdouche of de carport voor de wagen kan later ook nog worden toegevoegd. Laat je bij het opstellen van het budget goed adviseren door een professional zoals een architect of aannemer.
Heeft je toekomstige stekje alle charme, maar een slecht EPC (E of F)? Dan ben je verplicht om te renoveren naar minstens een energielabel D. Houd hier ook rekening mee in het kostenplaatje. Goed nieuws: de premies van de overheid verlagen die renovatiekosten in elk geval een beetje. En nog een pluspunt: je maandelijkse energiefactuur zal hier alleen maar baat bij hebben.
Stap 3: Ga langs bij de bank
Hét moment van de waarheid. Met je eigen berekeningen in de hand stap je naar de bank om een duidelijk beeld te krijgen van het bedrag dat je kunt lenen. De bankier zal dit precies voor je uitrekenen, zodat jij weet in welke prijsklasse je kunt beginnen zoeken.
Over SEYS Vastgoed
Groen licht van de bank? Je woonavontuur kan beginnen! SEYS Vastgoed staat klaar om je hierbij te helpen. Wij begeleiden en ondersteunen je tijdens het hele proces. We halen alles uit de kast om je zoektocht en aankoop zo vlot, efficiënt en zorgeloos te laten verlopen. Een persoonlijke en professionele aanpak staan altijd centraal.
Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders. Neem vrijblijvend contact met ons op.