fbpx

Wat zijn registratierechten van een woning?

Wat zijn registratierechten van een woning_SEYS Vastgoed

Nieuwe woning, nieuwe herinneringen, nieuwe avonturen. Wat een spannende tijd! Maar bij de koop van een huis komt meer kijken dan alleen de aankoopprijs. Een belangrijke kost is de registratierechten, een belasting die je betaalt na de registratie van de akte. Wat en hoeveel? We zetten alle ins en outs van de registratierechten voor je op een rij.

Wat zijn registratierechten?

Registratierechten zijn belastingen die de overheid heft bij de registratie van documenten, zoals je verkoopakte. Ze maken dus geen deel uit van de aankoopprijs. Deze registratierechten betaal je aan de notaris wanneer de notariële akte is opgesteld. De registratie – en dus ook de betaling van de registratierechten – gebeurt binnen de vier maanden na het compromis.

Registratierechten per gewest

Het percentage hangt af van het gewest waar het gebouw zich bevindt. Vlaanderen heeft het meest gunstige tarief: je betaalt slechts 3% voor een eerste gezinswoning. Het Brussels Gewest hanteert het standaardtarief van 12,5%, maar je hoeft geen registratierechten te betalen op de eerste 200.000 euro. In Wallonië blijft het ‘groot en klein beschrijf’ nog van kracht, waarbij de waarde afhangt van het kadastraal inkomen van de woning.

Hoeveel registratierechten betaal je in Vlaanderen?

3%: eerste gezinswoning

Je betaalt 3% registratierechten op je enige en eigen gezinswoning. Een flinke daling ten opzichte van het vroegere tarief van 6%. Heb je plannen om je huidige stekje te verkopen en in te ruilen voor een nieuwe thuis? Ook dan profiteer je van dit verlaagde tarief. Wel dien je binnen de twee jaar je eerste eigendom van de hand te doen.

Een voorbeeld
Sofie en haar gezin besluiten een nieuw huis te kopen in Diksmuide voor 300.000 euro. Zodra het bod is aanvaard, zetten ze hun huidige woonst te koop. Binnen enkele maanden vinden ze een nieuwe koper. Voor de registratierechten van hun nieuwe woning betalen ze 3%, wat neerkomt op 9.000 euro.



1%: woning met energiezuinige renovatie

Wie zich verbindt om binnen zes jaar na aankoop een grondige energetische renovatie uit te voeren, geniet van het gunstregime van slechts 1% registratierechten. Dit betekent dat je je engageert om het pand ingrijpend te renoveren op vlak van energie-efficiëntie. Ook wie van plan is om het huis te slopen en herop te bouwen, betaalt 1%.

Let op: Niet alle renovaties komen in aanmerking voor het verlaagde tarief van 1%. De Vlaamse overheid hanteert strikte criteria voor wat precies onder een ‘ingrijpende energetische renovatie’ valt. Zo moet onder andere de volledige installatie voor verwarming, koeling en warm water vervangen worden, en moet minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het huis omhullen (zoals muren, dak, vloeren) geïsoleerd worden. Hierbij heb je recht op verschillende premies en andere financiële voordelen. Lees hier meer op de website van de Vlaamse overheid.

Een voorbeeld
Veerle en Steven kochten een huis voor 200.000 euro. Ze zijn van plan om het gebouw volledig te renoveren en energiezuiniger te maken. Ze beginnen met het volledig strippen van de binnenkant en kiezen onder andere voor een warmtepomp en hoogwaardige isolatie. Als gevolg komen ze in aanmerking voor het tarief van 1% registratierechten.



12%: bouwgrond en tweede woningen

Op bouwgrond en tweede woningen geldt een tarief van 12% registratierechten. Investeerders betalen dus iets meer bij de aankoop. Gelukkig blijft beleggen in onroerend goed nog altijd een gouden zet, zeker als je de investering aan een mooie prijs kan verhuren.

Een voorbeeld
Greet en Jurgen overwegen om het huis naast hun woning te kopen als investering en hebben plannen om te verhuren. Op de aankoopprijs van 240.000 euro betalen ze 12% registratierechten, wat uitkomt op 28.800 euro.



Geen registratierechten, wel 21% btw: nieuwbouw

Wie een nieuwbouw koopt, betaalt geen registratierechten, maar wel 21% btw. Een woning wordt beschouwd als nieuw tot en met 31 december van het tweede jaar na het jaar waarin het pand voor het eerst werd bewoond.

Bij nieuwbouw houd je dus best rekening met 12% registratierechten op de grond en 21% btw op de woonst. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld de grond als het gebouw van dezelfde persoon koopt en ze tegelijkertijd worden overgedragen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Een voorbeeld
Sara en Emiel kiezen voor een sleutel-op-de-deurwoning. Het project werd van a tot z toevertrouwd aan een professioneel bedrijf. Ze betalen dus 21% btw op zowel de grond als de nieuwbouw.


Over SEYS Vastgoed

Registratierechten is een complex spel van regels en uitzonderingen. Ben je van plan een huis te kopen en vraag je je af wat dit voor jouw situatie betekent? Bij SEYS Vastgoed leggen we dit graag voor je uit. Meer zelfs: we begeleiden en ondersteunen je tijdens het hele aankoopproces. We zetten alles op alles om de zoektocht en aankoop vlot, efficiënt en zonder zorgen te laten verlopen. Een persoonlijke en professionele aanpak staan altijd centraal. Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders. 

Heb je nog vragen? We beantwoorden ze graag en staan vrijblijvend voor je klaar. Neem vandaag nog contact op!



Recente Blogposts

Bereken eenvoudig de prijs

Bij SEYS vastgoed kunnen we heel snel schakelen en direct opstarten. Dat is een extra service die we bieden voor mensen die snel & vlot willen verkopen. Alles start met een juiste waardebepaling van uw eigendom. 

Download de documenten