fbpx

Investeren in vastgoed? Daar pluk je de vruchten van!

Investeren in vastgoed_SEYS Vastgoed

Steeds meer mensen investeren in vastgoed om hun toekomst financieel veilig te stellen. Een appeltje voor de dorst in de vorm van een eigendom, zeg maar. Maar hoe werkt dat precies? Hoe begin je met investeren in vastgoed om er later de vruchten van te plukken? En hoe maak je winst met vastgoed? Dat lees je in dit artikel.

Nog meer weten?  In onze gratis investeringsgids ontdek je alle insider tips over een succesvolle vastgoedinvestering.

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoed?
  2. Wat zijn de nadelen van beleggen in vastgoed?
  3. Hoe begin je met investeren in vastgoed?
    • Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed?
    • Zo investeer je met een beperkt budget in vastgoed
    • Welk type vastgoed kiezen en waar investeren in vastgoed?
    • Enkele tips voor wie wil investeren in vastgoed
  4. Hoe maak je winst met vastgoed?
    • Hoeveel brengt een vastgoedinvestering op?
    • Vastgoed kopen en weer (door)verkopen
    • Vastgoed kopen en verhuren
    • Kun je leven van huurinkomsten?
  5. Meer weten over investeren in vastgoed?
  6. Over SEYS Vastgoed

1. Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoed?

Je vermogen blijft groeien

Het rendement van investeren in vastgoed komt vooral tot uiting op de lange termijn omdat de waarde van onroerend goed voortdurend stijgt. Zo blijft je vermogen groeien en bouw je een mooi pensioen op voor later.

Inkomsten op een veilige manier

Heb je ooit al een dief zien wegrennen met vastgoed? Door je spaargeld om te zetten in iets tastbaars, beleg je je vermogen op een rendabele en veilige manier. Niet iedereen wil zich per slot van rekening wagen aan de risico’s van de beurs. Als je ervoor opteert om het pand te verhuren, brengt de investering je nog meer op.

Beste bescherming tegen inflatie

Ons spaarboekje brengt nauwelijks iets op. Met hetzelfde bedrag als pakweg vijf jaar geleden kunnen we minder kopen. De producten in de supermarkt, de energiefacturen, een tankbeurt… alles stijgt waardoor we aan koopkracht verliezen. Omdat de waarde van vastgoed mee evolueert met de stijgende prijzen, biedt een vastgoedinvestering de beste bescherming tegen inflatie.

Bespaar op belastingen

Als je het pand minstens 5 jaar behoudt, kan je het opnieuw verkopen zonder hierop belast te worden.

2. Wat zijn de nadelen van investeren in vastgoed?

De regels wijzigen vaak

Vastgoed heeft veel regels en wetten om rekening mee te houden. Wie tien jaar geleden investeerde in een pand en nu opnieuw wil beleggen in vastgoed, merkt een groot verschil qua regels. Een voorbeeld? De verlenging in 2023 van de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor sloop- en heropbouwwerken van 21% naar 6% tot het einde van het jaar. Daarnaast is het sinds kort verplicht om binnen de 5 jaar een woning met een lage energiescore (E of F) te renoveren, zodat de minimale energieprestatie een D is.

Onverwachte kosten

Vastgoed kan onverwachte uitgaven met zich meebrengen. Denk maar aan een oud dak dat begint te lekken of een boiler die vervangen moet worden. Volgens de wet is de verhuurder verantwoordelijk voor grote renovaties en grootschalig onderhoud. Daarom geven sommige investeerders de voorkeur aan nieuwbouw. In het algemeen is de kans op grote renovaties dan de eerste jaren kleiner.

3. Hoe begin je met investeren in vastgoed?

Voordat je belangrijke stappen onderneemt, rijst natuurlijk de vraag: hoe begin je met investeren in vastgoed? Eén van de eerste dingen die je moet doen, is het vaststellen van je budget. Zo heb je een goed financieel overzicht. Daarna is het tijd voor de volgende fase: welk type vastgoed kiezen en waar investeren in vastgoed? Ga je voor nieuwbouw of bestaand vastgoed? Welke locatie is de meest verstandige keuze? We leggen het stap voor stap uit!

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed?

Bepaal eerst je eigen financiële inbreng. Zodra je een idee hebt van hoeveel je zelf kunt investeren, neem je contact op met de bank. Bij de meeste banken kun je het resterende bedrag lenen als je een eigen inbreng van ongeveer 20% van het totale investeringsbedrag hebt.

Een voorbeeld: als je totale investering €200.000 is, zou je bijvoorbeeld €40.000 kunnen lenen.

Bekijk hier de kosten die verbonden zijn aan een hypothecaire lening.

Zo investeer je met een beperkt budget in vastgoed

Beschik je over een beperkt budget? Dan zijn er meerdere opties. In het geval van een tweede eigendom kan een bulletkrediet interessant zijn. Hier betaal je enkel maandelijkse rente. Het resterende bedrag voldoe je aan het einde van de lening. Dit is een aantrekkelijke optie voor wie zeker is dat er op een bepaald moment een groot bedrag vrijkomt.

Een andere mogelijkheid is om een bulletkrediet en een gewone lening te combineren. Met het bulletkrediet betaal je alleen maandelijkse rente over een deel van het geleende bedrag. Dit deel betaal je aan het einde van de looptijd terug. Het resterende deel van het geleende bedrag los je af via een gewone lening.

Welk type vastgoed kiezen en waar investeren in vastgoed?

Appartement of woning?

Het grootste verschil tussen een appartement en een woning zijn de kosten voor de syndicus. Voor een gemiddeld appartement met twee slaapkamers reken je maandelijks op zo’n 80 euro. De tarieven van een ouder pand liggen gemiddeld iets hoger. Hoe hoger de syndickosten, hoe meer invloed dit heeft op het rendement.

Anderzijds vraagt een woning doorgaans meer onderhoud. Daarom is het advies om niet te opteren voor een alleenstaand huis en een te grote tuin.

Nieuwbouw of bestaand vastgoed?

Je wil investeren in vastgoed, maar ga je dan voor nieuwbouw of toch voor een bestaand pand? Nieuwbouw is in aankoop duurder omdat je btw op de constructies betaalt, maar heeft aan de andere kant ook heel wat voordelen. Zo scoort nieuwbouw hoog op vlak van comfort en energiezuinigheid en heb je vaak de eerste jaren geen onderhoudskosten.

Waar investeren in vastgoed?

Locatie, locatie, locatie. We kunnen het niet genoeg benadrukken, locatie is cruciaal als het gaat over vastgoed. De ligging is voor kopers en huurders dé doorslaggevende factor en heeft bijgevolg veel invloed  op de waarde.

De ene gemeente is de andere niet en prijzen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Daarnaast wordt een appartement in het bruisende stadscentrum sneller verhuurd dan een huis op een afgelegen locatie. Verder is het de kunst om te investeren in buurten waar de prijzen (zullen) stijgen en nog niet stagneren.

Toch is een populaire locatie niet noodzakelijk voor een aantrekkelijk rendement. Omdat een topligging iets duurder is in aankoop, ligt je rendement wellicht lager. Een minder populaire plaats is gewoonlijk goedkoper, met een hoger rendement als resultaat.

Slim investeren doe je dus beter met een vastgoedexpert met kennis van de lokale markt. Deze ervaring is broodnodig om een realistische herverkoopwaarde, huurprijs en potentiële winst te berekenen.

Enkele tips voor wie wil investeren in vastgoed

Weet van wanten

Het is belangrijk dat je als koper goed op de hoogte bent van het lokale beleid, de aankoopprijzen, de verhouding tussen vraag en aanbod en belastingen. Laat je hiervoor bijstaan door een neutrale expert die je kan informeren over het reilen en zeilen in de vastgoedwereld.

Volg je verstand

Bij het investeren in vastgoed is het beter om even je emoties opzij te zetten en rationeel te denken. Veel investeerders laten zich beïnvloeden door gevoelens of persoonlijke voorkeuren. Wat hier echt telt, is wat jouw potentiële huurders zoeken. Houd daarom altijd je doelgroep voor ogen bij het zoeken naar een investeringspand.

4. Hoe maak je winst met vastgoed?

Hoeveel brengt een vastgoedinvestering op?

Investeren kan voor een dubbele opbrengst zorgen. Enerzijds door de meerwaarde die je creëert bij het doorverkopen. De meerwaarde is het verschil tussen de dag van de aankoop en de dag van de verkoop. Doordat vastgoed jaar na jaar stijgt, verkoop je het pand met winst.

Daarnaast ontvang je bovenop de meerwaarde de maandelijkse huur. Wil je weten hoeveel de belegging je exact oplevert? Deel de huur dan door het totale aankoopbedrag.

Vastgoed kopen en weer (door)verkopen

Wil jij vastgoed kopen en weer verkopen? Door een slimme verbouwing kun je de woning een stuk aantrekkelijker maken en later verkopen via winst. De mate van verbouwen is afhankelijk van je budget en de prijsklasse van de woning.

Ken je een bepaalde locatie die sterk in opkomst is en waar ze nieuwbouw of scholen aan het bouwen zijn? In dat geval heb je goud in handen. Zo kan je in bloeiende wijken een goedkoop huis kopen, opknappen en met grote winst verkopen.

Vastgoed kopen en verhuren

Liever vastgoed kopen en verhuren? Met een goede kostprijsberekening kun je een mooi rendement behalen op het te verhuren pand.

Wees kritisch bij het selecteren van een huurder. Hier is een grondige screening essentieel. Een goede huurder zorgt voor een goed onderhouden woonst en dus voor een rendabele investering. Jij streeft naar iemand die lang in je eigendom woont en waar je weinig zorgen aan hebt. Neem dus de tijd om je toekomstige bewoner zorgvuldig te kiezen.

Laat je tijdens dit proces bijstaan door een professional. De juiste vastgoedmakelaar begeleidt je bij de huurprijs, ontfermt zich over de screening, neemt de bezoeken op zich en helpt om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren.

Kun je leven van huurinkomsten?

Ja, het is mogelijk om te leven van huurinkomsten. Veel mensen verdienen een aanzienlijk inkomen door het verhuren van onroerend goed zoals huizen en appartementen. Door een opbrengsteigendom te kopen en te verhuren, creëer je een (aanvullend) loon. Uiteraard is het verhuren van een huis ook een groot voordeel voor de oude dag. Hiervoor is een zorgvuldige planning, beheer en een grondige kennis (van iemand die de markt goed kent) cruciaal.

5. Meer weten over investeren in vastgoed?

Ontdek waarom vastgoed een slimme zet is en leer hoe je het beste kunt investeren in vastgoed. Wil je nog meer informatie? In onze gratis investeringsgids vind je al onze insider tips voor een succesvolle vastgoedinvestering.

6. Over SEYS Vastgoed

Overweeg je om te investeren in vastgoed? Bij SEYS Vastgoed zijn we gespecialiseerd in de verkoop van residentieel vastgoed en tweede verblijven aan zee. Bij ons mag je rekenen op een snelle, efficiënte en zorgeloze koop. Een professionele en persoonlijke aanpak staat altijd centraal. Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders.



Recente Blogposts

Bereken eenvoudig de prijs

Bij SEYS vastgoed kunnen we heel snel schakelen en direct opstarten. Dat is een extra service die we bieden voor mensen die snel & vlot willen verkopen. Alles start met een juiste waardebepaling van uw eigendom. 

Download de documenten