Of investeren in vastgoed nog steeds een slimme zet is? Het antwoord is ‘ja’. Je laat je vermogen groeien én creëert een stabiel inkomen. Toch is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de fiscale aspecten. Welke belastingen zijn van toepassing bij een investering of tweede woning? Lees er hier alles over.
Registratierechten of btw
Wie in Vlaanderen een bestaande woning koopt, betaalt registratierechten. Bij een tweede eigendom is dat 12% van de aankoopprijs.
Als je geen registratierechten hoeft te voldoen, maar wel btw, investeer je in een nieuwbouwwoning. Een pand wordt als nieuw beschouwd tot en met het tweede kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste bewoning. Als je bijvoorbeeld in januari 2025 een huis koopt dat in 2023 voor het eerst werd bewoond, geldt het pand nog steeds als nieuwbouw en betaal je dus 21% btw.
Onroerende voorheffing
Net als elke woningeigenaar betaal je jaarlijkse belastingen op het bezit van het gebouw. Deze grondlasten of onroerende voorheffing varieert naargelang het kadastraal inkomen. Het bedrag verschilt per gemeente en per gewest. Het uitgangspunt voor de berekening van de grondlasten is het geïndexeerd kadastraal inkomen. Deze grondlasten worden in de afrekening uitgesplitst in 1) deel voor de gemeente 2) deel voor de provincie 3) deel voor het het gewest.
Taks tweede verblijf en provinciebelasting
Houd er rekening mee dat zowel de kustgemeenten als de provincie West-Vlaanderen belasting heffen op een tweede verblijf. Dit is van toepassing voor panden waar niemand is gedomicilieerd. De achterliggende gedachte is dat je zo bijdraagt aan de voorzieningen en infrastructuur van die gemeente zoals afvalophaling, onderhoud, brandweer, politie…
In sommige gemeenten, zoals De Panne en Nieuwpoort, hangt de belasting op tweede verblijven af van de oppervlakte. Op andere plaatsen, zoals Koksijde en Knokke, betaal je een forfaitair bedrag. Daarnaast heft West-Vlaanderen een provinciebelasting van 132 euro op een tweede eigendom.
Personenbelasting
Als je vastgoed bezit dat geen gezinswoning is, moet je dit melden in je persoonlijke belastingaangifte.
Je onroerend inkomen zal moeten worden opgenomen in de aangifte van de personenbelasting. Het exacte bedrag wordt dus als volgt bepaalt: geïndexeerd kadastraal inkomen vermenigvuldigen met 1,4. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de daadwerkelijke huurinkomsten. Dit bedrag zal worden toegevoegd in de aangifte van de personenbelasting.
Over SEYS Vastgoed
Een appartementje aan de Belgische kust om je vrije momenten door te brengen of om te verhuren? Klinkt goed! Bij SEYS Vastgoed zijn we gespecialiseerd in de verkoop van residentieel vastgoed en tweede verblijven aan zee. Een snelle, efficiënte en zorgeloze koop, daar mag je op rekenen. Daarbij staat een professionele en persoonlijke aanpak altijd centraal. Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders.
Heb je nog vragen? We beantwoorden ze graag en staan vrijblijvend voor je klaar. Neem vandaag nog contact op!