fbpx

Pensioen in zicht en je huis verkopen? Zo doe je dat!

Pensioen in zicht en je huis verkopen_Zo doe je dat!

Veel mensen die bijna met pensioen zijn, vragen zich af of het een goed idee is om het huis te verkopen. Je woning is de plek waar je de kinderen hebt zien opgroeien, talloze verjaardagen gevierd hebt en veel gelukkige momenten beleefd hebt. Toch brengt je huis ook verantwoordelijkheid met zich mee. Misschien wordt het lastig om de grote tuin te onderhouden, gebruik je sommige kamers nauwelijks meer en wordt de lange rit naar de dichtstbijzijnde winkel steeds minder evident.

Je zit met tal van vragen. Kan ik mijn huis verkopen en er toch in blijven wonen? Kan ik een woning verkopen en tegelijk iets anders kopen? En welke woningen zijn geschikt voor wie kleiner wil gaan wonen? Dit artikel geeft antwoord op al je vragen.

Inhoudsopgave

  1. Bijna met pensioen, is het een goed idee om je huis te verkopen?
  2. Je woning verkopen en tegelijk iets anders kopen: hoe doe je dat?
  3. Huis kopen na pensioen
    • Waarom is het interessant om kleiner te gaan wonen na je pensioen?
    • Huis huren of kopen op latere leeftijd?
    • Welke woningen zijn geschikt voor wie kleiner wil gaan wonen?
  4. Over SEYS Vastgoed

1. Bijna met pensioen, is het een goed idee om je huis te verkopen?

Het idee om te verkopen en kleiner te wonen begint steeds aantrekkelijker te worden. Terwijl de nadruk vroeger lag op het wonen dicht bij het werk, wil je nu misschien liever in de buurt van familie en vrienden vertoeven. Of gaat je voorkeur uit naar het centrum, waar alles binnen handbereik is.

Bovendien kan je woning verkopen in aanloop naar je pensioen je financiële vrijheid geven. Zo breng je de komende pensioenjaren door zonder financiële zorgen.

2. Je woning verkopen en tegelijk iets anders kopen: hoe doe je dat?

Bij het verkopen van een woning en het kopen van een nieuwe thuis komt heel wat werk en administratie zoals keuringsdocumenten en attesten kijken. Gelukkig sta je er niet alleen voor en kan je beroep doen op je vastgoedmakelaar en notaris. Zij zijn er om je te ondersteunen en adviseren gedurende het hele proces.

Wil jij graag financiële zekerheid? Dan wacht je best tot je oude huis verkocht is voor je investeert in iets nieuws. Het nadeel is dat je waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag kan verhuizen naar de nieuwe woonst en dat je in tussentijd even een appartement of woning moet huren.

De meest praktische manier is om rechtstreeks van je oude naar je nieuwe woning te verhuizen. Hiervoor koop je eerst je nieuwe verblijf, daarvoor vraag je bij de bank een overbruggingskrediet aan voor een korte termijn. Zo leen je een bedrag dat overeenkomt met de waarde van je oude huis. Zolang je oude woning nog niet is verkocht, betaal je alleen de rente van de lening. Zodra de verkoop plaatsvindt, betaal je het geleende geld terug.

3. Huis kopen na pensioen

Waarom is het interessant om kleiner te gaan wonen na je pensioen?

Na je pensioen kleiner wonen kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo geniet je van financiële voordelen zoals lagere belastingen en energiekosten. Daarnaast nemen de schoonmaak en het onderhoud minder tijd in beslag.

Bovendien heb je de vrijheid om slimme beslissingen te nemen met het oog op de toekomst. Je kan kiezen voor optimaal comfort en gemak, zoals een badkamer met inloopdouche, een appartement met lift of een slaapkamer op de begane grond. Bekijk ook zeker onze tips over waar je op moet letten als je een huis koopt.

Huren of kopen op latere leeftijd?

Kopen

Als je besluit om je huidige woning te verkopen en een kleinere woning op de kop te tikken, is de kans groot dat je een mooi bedrag overhoudt. Dit geld kan dienen als een waardevolle aanvulling op je pensioen. Je hebt de vrijheid om een woning te vinden die perfect bij je past. Doorslaggevende elementen zijn vaak het type (een huis, appartement of kangoeroewoning), de indeling (aanwezigheid van een lift of een slaapkamer op de begane grond) en de locatie (nabij winkels, in de stad of in de buurt van familie).

Huren

Kies je ervoor om te huren? Dan is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Als huurder geniet je van meer vrijheid en heb je minder zorgen in vergelijking met het bezitten van een woning. Reparaties en onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder, waardoor je geen extra kosten hebt naast de maandelijkse huur en de brandverzekering.

Als je huidige woning volledig is afbetaald, kunnen de maandelijkse kosten lager zijn dan de huurprijs van een vergelijkbare woning. Daarnaast houd je er best rekening mee dat huurprijzen in de loop der jaren stijgen door indexering. Dit resulteert mogelijk in hogere kosten, zelfs als je inkomen daalt. Wil je dus huren of kopen op latere leeftijd? Bekijk dan zorgvuldig de financiële aspecten en laat je bijstaan door je vastgoedmakelaar.

Welke woningen zijn geschikt voor wie kleiner wil gaan wonen?

Veel gepensioneerden kiezen voor het gemak van een nieuwbouw en dat is niet zonder reden. Zo is er minder snel sprake van slijtage en reparatie waardoor je op termijn lagere onderhouds- en reparatiekosten hebt. Bovendien is nieuwbouw vaak energiezuinig, wat op het einde van de maand voor een lagere energiefactuur zorgt.

Appartement

Kies je voor een appartement in plaats van een woning? Appartementen zijn vaak gelegen in het centrum, waardoor je dichter bij winkels, restaurants en openbaar vervoer woont. Bovendien vergt een appartement minder onderhoud dan een vrijstaande woning. Doordat je geen tuin hebt, hoef je je geen zorgen te maken over het maaien van het gras of het onderhouden van de tuin.

Kleinere woning

Daarnaast kan je ook gaan wonen in een kleiner huis. Minder kamers en een kleinere tuin betekenen minder onderhoud. Een kleiner huis heeft vaak geen of minder trappen wat het gemakkelijker en veiliger maakt om je te verplaatsen.

Een kangoeroewoning

Wil je graag bij je (klein)kinderen wonen? Dan is een kangoeroewoning het overwegen waard. Een kangoeroewoning bevat twee eenheden onder één dak, vaak een grotere en een kleinere. Op deze manier geniet je van de voordelen van de nabijheid, maar heeft iedereen ook de mogelijkheid om zich terug te trekken in zijn eigen leefruimte. Soms zijn er bepaalde gemeenschappelijke delen zoals de wasplaats.

4. Over SEYS Vastgoed

Is je pensioen in zicht en denk je eraan om je woning te verkopen? Vraag je je af welke woningen geschikt zijn voor wie kleiner wil gaan wonen? SEYS Vastgoed begeleidt en ondersteunt je tijdens het hele proces. We halen alles uit de kast om je huis vlot, efficiënt en zonder zorgen te verkopen. Een persoonlijke en professionele aanpak staat altijd centraal.

Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders. Neem vrijblijvend contact met ons op.Recente Blogposts

Bereken eenvoudig de prijs

Bij SEYS vastgoed kunnen we heel snel schakelen en direct opstarten. Dat is een extra service die we bieden voor mensen die snel & vlot willen verkopen. Alles start met een juiste waardebepaling van uw eigendom. 

Download de documenten