fbpx

Huis verkopen op lijfrente: de 5 belangrijkste vragen

Huis verkopen op lijfrente_de 5 belangrijkste vragen_SEYS Vastgoed

Verkopen op lijfrente zit in de lift. Hoewel het niet de gebruikelijke manier is om een huis te verkopen, kan het interessant zijn voor mensen die een extraatje tijdens hun pensioen willen. Terwijl je in je eigen vertrouwde thuisomgeving blijft wonen, ontvang je maandelijks een vaste som. Wat houdt verkopen op lijfrente precies in? Wat maakt het zo interessant en welke mogelijke valkuilen zijn er? Je leest het hier. 

1. Verkopen op lijfrente: wat is het?

Bij een traditionele verkoop betaalt de koper in twee fasen: een voorschot bij de compromis en de rest bij de notariële akte. Bij een lijfrente is het net even anders. In dit geval start je ook met een voorschot, het boeket genoemd. Het resterende bedrag, de rente, ontvangt de verkoper in maandelijkse schijven.

Als verkoper betekent dit een stabiel en zeker inkomen. De rente telt niet als fiscaal inkomen, zodat je hierover geen belastingen betaalt.

De koper voldoet maandelijks een vast bedrag totdat de verkoper overlijdt. Sterft de verkoper eerder dan verwacht? Dan is dit, hoe wrang het ook klinkt, een gouden zaak voor de koper. Blijft de verkoper langer dan verwacht in blakende gezondheid verkeren? Dan kan de aankoop juist duurder uitvallen voor de koper. Het blijft dus een kansspel met zijn eigen risico’s.

Meestal voorziet het contract een maximumtermijn. Zo wordt voorkomen dat een koper een excessief bedrag betaalt aan bijzonder vitale verkopers.

Een voorbeeld

Patrick (73) en Nadine (71) zijn eigenaar van een huis met een waarde van 250.000 euro. Ze hebben geen kinderen en beslissen om hun woning te verkopen op lijfrente in blote eigendom. Als voorschot ontvangen ze 40.000 euro. Daarnaast krijgen ze een maandelijkse lijfrente van 500 euro, die jaarlijks geïndexeerd wordt met 2%. De overeenkomst voorziet een maximumduur van 15 jaar.

2. Kies je voor blote of volle eigendom? 

Blote eigendom

Kies je voor verkoop in blote eigendom? In dat geval krijg je als verkoper het vruchtgebruik en mag je dus in de woning blijven wonen totdat je overlijdt. De koper wordt wel eigenaar.  Deze aanpak is de meest gangbare formule.

Volle eigendom

Toch een verkoop in volle eigendom? Dan kan je dit vergelijken met een traditionele verkoop wat betreft eigendomsoverdracht. De koper wordt meteen volledig eigenaar en kan dus onmiddellijk in het huis of appartement wonen.

3. Hoeveel moet de koper maandelijks betalen?

De maandelijkse betalingen worden meestal in onderling overleg tussen de koper en verkoper bepaald. Hierbij spelen verschillende factoren een rol:

  • De waarde van de woning
  • De leeftijd en levensverwachting van de verkoper
  • De actuele marktrente
  • De keuze tussen blote of volle eigendom
  • De al dan niet indexatie van de lijfrente
  • Het aantal verkopers
  • Het voorschot betaald bij de verkoopovereenkomst
  • Eventuele andere afspraken

4. Wat zijn de voordelen en nadelen voor de verkoper?

Wat zijn de voordelen van verkopen met lijfrente?

Snel kapitaal verzilveren? Dan is verkopen met lijfrente een schot in de roos. Als verkoper ontvang je, naast het voorschot bij het compromis, de maandelijkse betalingen. Dit biedt financiële zekerheid. Je kan het vergelijken met een levenslang pensioen, aangezien het (meestal) ook geïndexeerd wordt en je hele leven wordt uitgekeerd.

Verder ben je – indien je kiest voor blote eigendom – verzekerd van een plek in je eigen thuisomgeving. De onroerende belastingen en bepaalde herstellingen en onderhoudskosten zijn voor rekening van de koper.

Wat zijn de nadelen van verkopen met lijfrente?

Zoals bij elk contract bestaat er een klein risico dat de koper de rente niet meer betaalt. Gelukkig voorziet de overeenkomst een beding van ontbinding. Dit houdt in dat je bij wanbetaling weer de volle eigenaar wordt en de rente die je al hebt ontvangen mag houden als schadevergoeding.

Als de einddatum is verlopen en je woont nog steeds in het huis, dan verlies je het maandelijkse extra inkomen. Gelukkig mag je kosteloos in het huis blijven wonen. De herstel- en onderhoudswerken blijven voor de koper.

5. Wat als de koper eerst overlijdt?

Overlijdt de koper als eerste? Dan gaan de verplichtingen over op de erfgenamen van de koper. Zij erven niet alleen de woning, maar ook de te betalen lijfrente.

Als de erfgenaam de lijfrente niet verder betaalt, wordt de verkoper weer volle eigenaar. Besluit de erfgenaam om de erfenis niet te aanvaarden? Dan hoeft hij uiteraard geen lijfrente te betalen en wordt de verkoper opnieuw de volle eigenaar.

Over SEYS Vastgoed

Overweeg je om te verkopen op lijfrente? Dan wil je uiteraard dat het hele proces vlot en efficiënt verloopt. Van gratis schatting tot een uitstekende dienst na verkoop: SEYS Vastgoed staat aan jouw zijde. Een persoonlijke en professionele aanpak staat altijd centraal.

Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders.
Neem vrijblijvend contact met ons op.



Recente Blogposts

Bereken eenvoudig de prijs

Bij SEYS vastgoed kunnen we heel snel schakelen en direct opstarten. Dat is een extra service die we bieden voor mensen die snel & vlot willen verkopen. Alles start met een juiste waardebepaling van uw eigendom. 

Download de documenten