Plannen om je huis te verkopen? Uiteraard wil je hiervoor de best mogelijke prijs ontvangen. De eerste stap is om via een gratis schatting de waarde van je woonst te bepalen. We vallen maar meteen in huis; er bestaat geen gouden formule. Het prijskaartje hangt af van allerlei elementen, zoals de intrinsieke waarde en de huidige markt. Daarnaast speelt onder meer de locatie – het stokpaardje van elke doorgewinterde expert – een grote rol.
Benieuwd wat je huis waard is? Ontdek hier alle zaken waar je rekening mee moet houden.
Hoe wordt de waarde van je huis berekend?
1. Cijfers, cijfers, cijfers
Om te beginnen stelt de vastgoedmakelaar de intrinsieke waarde van je huis vast. Hoor je het donderen in Keulen? Hiermee bedoelen we de échte waarde van je woning, zonder de markt in kaart te brengen. De makelaar kijkt afzonderlijk en objectief naar een aantal aspecten. Wat is de grondprijs? Hoeveel bedraagt de constructiewaarde? Is er sprake van slijtage? Dit totaalplaatje is nodig om de intrinsieke waarde van je vastgoed te berekenen.
2. Hoe gaat het eraan toe in vastgoedland?
Hoewel de intrinsieke waarde een goede leidraad is, observeer je best de constante beweging in vastgoedland. Kies voor de juiste vastgoedmakelaar die de buurt als zijn broekzak kent en voortdurend de huidige panden analyseert. Kortom, iemand die bekend is met het reilen en zeilen van de markt. De deskundige vergelijkt en bestudeert de concurrentie, hun prijzen en hoe lang deze panden te koop staan. Daarnaast is de timing doorslaggevend. Jouw prijs ten opzichte van deze huizen heeft een grote impact op de eerste reacties uit de markt.
3. Staat en afwerking van je huis
Hoe beter de staat en afwerking van je woonst, hoe hoger de verkoopprijs. Daarom neem je alle details onder de loep. Onderstaande zaken hebben een effect op de waarde.
- Ruwbouw: Is er een onderdak aanwezig en is het gebinte in orde? De staat van de dakgoten, de dakpannen die al dan niet goed vast liggen en eventuele houtworm en houtzwam tellen mee bij de schatting. Ook het vakkundig metselwerk speelt mee.
- Schrijnwerk: Bestaat de woning uit houten, pvc of aluminium ramen? Indien houten ramen, is het houtwerk nog in goede staat? Verder is enkel of dubbel glas een belangrijk punt.
- Isolatie: Een potentiële koper zit niet graag in de kou. De waarde hangt onder meer af van de aanwezigheid van een spouwmuur en de isolatie van het dak.
- Elektrische keuring: Zijn er kleine opmerkingen of grote inbreuken? Wat zegt het keuringsverslag? De energiezuinigheid van de woning heeft een effect op de prijs.
- Ventilatie: Zijn er ventilatieroosters of verloopt dit via een ventilatiesysteem?
- Verwarming: Naar Belgische gewoonte hebben we het graag gezellig warm tijdens frisse dagen. Het type verwarming speelt dus een grote rol. Is de verwarming op gas, stookolie of elektriciteit? Hoeveel liter bedraagt de stookolietank? Wat betaal je aan verwarmingskosten? Werden de branders regelmatig onderhouden in het verleden?
- Afvalwater: Gaat het afvalwater naar een septische put of direct naar de riolering?
- Leidingen: Tot slot analyseer je de staat van de leidingen.
Invloeden op de waarde van je huis
Daarnaast zijn er nog externe en interne factoren die de som van je vastgoed bepalen. Zowel de ligging, omgeving als troeven van je eigendom zijn beslissend voor de toekomstige eigenaar.
Ligging
De ligging is het allerbelangrijkste. Ligt het pand vlakbij een groene oase of eerder naast het stadsplein? Een woning in het centrum van de stad is meestal duurder dan aan de rand of op het platteland.
Omgeving
Kopers houden altijd rekening met de omgeving. Hoe zit het met openbaar vervoer? Zijn er winkels dichtbij? Hoe ver zijn de scholen? Ligt het perceel vlakbij een autosnelweg of een winkelcentrum? Een drukke steenweg scoort meteen anders dan een rustige buurt.
Troeven
De troeven verhogen de waarde van je huis. Denk maar aan een extra garage, zonnepanelen en een alarm. Verder zijn een adembenemend uitzicht en een zuidgerichte tuin grote pluspunten.
Waarom je pand niet te duur of te goedkoop aanbieden?
Een nauwkeurige schatting is essentieel om een correcte vraagprijs te berekenen. Zorg dat je de woning niet te duur of te goedkoop aanbiedt.
Een te hoge vraagprijs kan een averechts effect hebben. Geïnteresseerden die het pand kennen, denken vaak dat er iets mis is. Hierdoor verzwakt je positie om te onderhandelen en ben je dikwijls genoodzaakt om uiteindelijk toch te zakken in prijs.
Bovendien zijn kandidaat-kopers minder snel geneigd om een bod uit te brengen bij een te hoge vraagprijs. Doet er toch iemand een bod, dan is dit vaak te laag.
Verkopers die geen beeld hebben van de correcte waarde, verkopen hun eigendommen dikwijls te goedkoop. Door een verkeerde zelfinschatting loop je al snel tienduizenden tot honderdduizenden euro’s mis. Dat wil je natuurlijk koste wat kost vermijden.
Conclusie: wat is mijn huis waard?
De uiteindelijke verkoopprijs kan afwijken van de woningwaarde. Nadat de koper een bod uitbrengt, doet de verkoper een tegenbod. Deze onderhandeling bepaalt de definitieve verkoopprijs.
Veel hangt af van de eventuele kopers. Hoe gewild is het huis? Mijmeren ze bij het zonnige zuidgerichte terras? Zien ze hun kinderen al spelen in de woonkamer? Kortom, is dit hun droomhuis?
Haal het maximum uit je woning!
Gratis je huis laten schatten? SEYS Vastgoed bezorgt je een correcte prijs voor je woning. Wij bieden een snelle, efficiënte en zorgeloze verkoop. Daarnaast staat een persoonlijke en professionele aanpak bij ons centraal. Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de ganse kust en de Polders. Contacteer ons vrijblijvend en wij komen graag langs voor een (vast)goed gesprek!