Een erfenis ontvangen brengt niet alleen emoties met zich mee, maar ook bepaalde verantwoordelijkheden. Denk maar aan de aangifte van nalatenschap, waarbij je de waarde van alle geërfde goederen – inclusief vastgoed – bepaalt. Een fluitje van een cent? Zeker niet. Het is van groot belang om de woningwaarde nauwkeurig vast te stellen, want dit heeft invloed op de erfbelasting. Door een te hoge schatting betaal je te veel belastingen, terwijl een te lage schatting een boete kan opleveren.
Maar hoe kun je het huis nu correct laten schatten? Dat kom je te weten in deze blog!
Gratis schatting via een vastgoedmakelaar
Een lokale vastgoedexpert voor een gratis schatting inschakelen is altijd een goede zet. Hoezo? Je makelaar kent de huidige huizenmarkt als zijn broekzak en heeft ervaring met het verkopen van vergelijkbare woningen in de regio. Hij houdt de recente verkopen, prijstrends en andere factoren die van invloed kunnen zijn nauwlettend in de gaten.
Bovendien besteedt de vastgoedmakelaar specifieke aandacht aan de staat van de woning. Een grondige schatting staat of valt met aspecten zoals intrinsieke waarden, afwerking, eventuele renovatiebehoeften…
Besluit je uiteindelijk om de woning te koop te zetten? De initiële schatting is niet alleen cruciaal voor de aangifte van nalatenschap. Het vormt ook de basis voor de verkoop. De makelaar is namelijk al vertrouwd met de eigenschappen van het huis en de benodigde documentatie. Dit leidt tot een efficiënt verkoopproces en een vlotte administratie.
Daarnaast voorziet de vastgoedexpert je van waardevolle tips om het huis aantrekkelijker te maken bij verkoop. Verder haalt hij alles uit de marketingkast en beschikt hij over een uitgebreid netwerk van potentiële kopers.
Heb je nog andere vastgoedvragen? Sla dan twee vliegen in één klap. Het immokantoor staat ook klaar voor al jouw andere vragen. Denk hierbij aan juridisch advies, vragen rond huurcontracten…
Bindende schatting via de Vlaamse Belastingdienst
Een andere optie om het huis te laten schatten? Schakel dan de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) in. Deze bindende schatting vraag je aan voordat de indieningstermijn van de aangifte van nalatenschap verstrijkt. Vlabel stelt hiervoor een formulier ter beschikking.
Achteraf ontvang je een motiverend en bindend schattingsverslag. Ga je niet akkoord met deze waardebepaling? Dan wordt de erfbelasting in eerste instantie toch berekend op basis van deze schatting. Pas na ontvangst van het aanslagbiljet kan je eventueel een bezwaarschrift indienen.
Betalende schatting via een expert-schatter
Tot slot kan je voor hulp aankloppen bij een expert-schatter die voorkomt op de lijst van erkende expert-schatters. Op de website van Vlabel kan je een lijst raadplegen, waarna je persoonlijk contact opneemt met de expert. De kosten zijn voor jouw eigen rekening. Let wel: goede afspraken maken goede vrienden. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de deadline zodat je het schattingsverslag op tijd ontvangt.
Vlabel aanvaardt sowieso de waarde van deze erkende expert, maar je bent er niet aan gebonden. Je hebt de vrijheid om de vastgestelde waarde zelf aan te passen in de aangifte. Je kan dit motiveren door bijvoorbeeld aanvullende elementen aan te dragen die volgens jou niet in overweging zijn genomen door de schatter.
Laat jouw geërfde woning gratis schatten
Wil je op veilig spelen? SEYS Vastgoed komt vrijblijvend bij je langs voor een gratis schatting. Zo ben jij zeker dat je een correcte waarde vermeldt op de aangifte van nalatenschap. Een persoonlijke en professionele aanpak staat bij ons altijd centraal. Met kantoren in Diksmuide, Koksijde en Oostende zijn wij actief over de volledige Westkust en de Polders.
Heb je nog vragen? We beantwoorden ze graag en staan vrijblijvend voor je klaar. Neem vandaag nog contact op!